Cosplay ?

Mocht uw blik tijdens een wandeling doorheen de verschillende beurzen en conventies op een Akira vallen die een biertje drinkt of een Princess Peach die haar korset aanpast, kortom een personage op ware grootte van een videospel of een manga: geen paniek, alles is onder controle! U bent net een Cosplayer voorbijgegaan…

Cosplay, samengesteld uit de Engelse woorden “costume” en “playing”, is een praktijk, afkomstig uit de Japanse subcultuur en bestaat erin om de rol te spelen van een personage uit (science) fiction, videospellen, manga, comics of animatie door hun kostuum na te bootsen.  Maar opgelet, het gaat niet om een kostuum gemaakt met stukjes touw! Het gaat erom zich serieus in te zetten voor een nauwkeurig kostuum, met eigen handen gemaakt, voor één van de meest opvallende effecten! Van de make-up naar het kapsel, via de wapens eigen aan het voorgestelde figuur, investeert de Cosplayer vaak meer tijd in de creatie dan in de interpretatie.  “Kawaii“ zoals zij zeggen!

Japan is momenteel de hoofdvertegenwoordiger van Cosplay in zijn huidige vorm, waar het niet verrassend is tal van Cosplayers te ontmoeten. De enige bijzonderheid is dat er geen Cosplay wedstijden georganiseerd worden. In de VS vindt men veel inspiratie in strips en films (bvb: Star Wars, Batman,…). In Europa is Cosplay aanwezig sinds 15 jaar, maar het begint sterk te groeien sinds 3-4 jaar in België.

Ten slotte zijn er twee “soorten” Cosplayers. Aan de ene kant heb je mensen die hun kostuums kopen en ermee rondlopen op een conventie en ten tweede diegenen die hun kostuums zelf maken, hetzij om te ermee te wandelen of deel te nemen aan wedstrijden!

De wedstrijden

De algemene Cosplayer is gek op wedstrijden (en fotografen)! Wie heeft er niet al gedroomd van op podium te mogen staan en aangemoedigd te worden door een publiek?

Meestal maakt de deelnemer zelf zijn kostuum en accessoires.  Een wedstrijd biedt meestal twee thema’s aan: een individuele en een groepswedstrijd. Een act kan grappig, dansend, dramatisch en/of spannend zijn, en het wordt vaak beschouwd als een klein toneelstuk. Tijdens deze wedstrijden worden zowel het kostuum als de act in aanmerking genomen door een jury.

Onlangs werd er in België een categorie “Catwalk” opgericht, waarin de deelnemer op podium paradeert en waar enkel zijn kostuum in aanmerking genomen wordt.  

Sommige conventies bieden ook méér speciale wedstrijden, zoals een danswedstrijd, een auteursgerichte wedstrijd, enz. De Epita conventie, bijvoorbeeld, biedt een Cosplay Nachtshow die een nieuwe dimensie toevoegt. Cosplayers en publiek waarderen dergelijke initiatieven.

Onze partners bij evenementen

Copyright © 2012 Be Cosplay - Belgian Cosplay Team